2017-es katalógus letöltés

A katalógus letölthető itt.

Csoportos utazás
Szállás ajánlatunk


Туристическая
компания
«1000 Дорог»

Ведущий туроператор по Венгрии

Kaukázus utazás: a hegyeken keresztül a tengerhez

Kaukázus utazás: a hegyeken keresztül a tengerhez

Kaukázus utazás: a hegyeken keresztül a tengerhez

Könnyű hegymászás – különösebb hegymászó ismeretet nem igényel. Azoknak szánjuk, akik szeretnek túrázni a kristálytiszta levegőn, vadregényes környezetben, közben gyönyörködve a lélegzetelállító panorámában, mindezt színes, nemzetközi társaságban.

 • Utazás: Repülővel, moszkvai átszállással menetrend szerinti járattal.
 • Elhelyezés: Első éjszaka szállodában, továbbiakban sátrakban, illetve menedékházakban.
 • Ellátás: A program szerint.

1. nap Találkozás Ferihegy 2B terminálon, indulás moszkvai átszállással Sztavropolba.  Elhelyezés az "Elbrus" szállodában. A nemzetközi társaság ismerkedése egymással és az idegenvezetővel, aki elmondja a szükséges információkat és betartandó szabályokat orosz és angol nyelven. Ezt követően séta a történelmi városközpontban.

2. nap Indulás Arhiz faluba. Eligazítás a határövezet szabályairól. Az első tábortűz. Sátortársaságok megalakulása, ismerkedés a szomszédos sátrak lakóival.

3. nap Korai kelés, mosakodás a hegyi folyóban. A bivakolás gyakorlása, majd elindulás a Szófia-vízeséshez (15 kilométer). Szálláshely a vízesés közelében.

4. nap Átmegyünk a Szófiai-tavakhoz. Az úton hegyi kecskékkel és hegyi turistákkal találkozhatunk. Átkelünk az 1А nehézségű Irkiz nevű szoroson, 2900 tengerszint feletti magasságban (10 kilométer). Éjszaka a csillagos ég alatt.

5. nap Elindulunk a Kara Dzsas (Fekete herceg) szoroshoz, ami szintén 1A nehézségű, és 2960 m magasan van. Gyönyörű kilátás nyílik innen a Kaukázus vonulataira. Elhagyjuk a Szapozsok (Csizmácska) és a Zapetáj (Vessző) nevű tavakat, visszatérünk a Taulu-i menedékházhoz (16 kilométer). Az estét a rémtörténeteknek, a hegy szellemének és a hátborzongatásnak szenteljük.

6. nap Könnyű túra a Phija-szoroson keresztül Phija településig (19 kilométer). Itt pótoljuk a készleteket, vételezünk üdítőitalokat (vodka, sör), kenyeret stb. Hegyi falusi shopping… Estére Damhurc faluba érünk, ahol az éjszakát töltjük.

7. nap Pihenőnap, fürdés, „szép az élet”- program. Vidám történetek.

8. nap A Damhurc folyó vadregényes völgyében túrázunk (14 kilométer). Ha szerencsénk van, medvéket is láthatunk, de azok igyekeznek elkerülni bennünket.

9. nap A Kvata-hágón át a Damkhor-tóhoz (10 kilométer). Tűzrakás a parton. A táj holdbéli. Álmok a csúcsokról!

10. nap Utolsó hágónk Cindisko (1А 2745m). Leereszkedünk a Kardivacs-tóhoz (10 kilométer). Fürdés visítozással, nagy élvezettel. Nincs lazítás.

11. és 12. nap Mzitta folyó völgye. A híres „Narzan” ásványvíz-források. Kemény fizikai megterhelés (36 km). Utána büszkék vagyunk magunkra és csodáljuk a környező tájat.

13. nap A Vöröstisztás falu. Elhelyezkedünk a „Piramis” szállodában. Utána megtekintjünk a hasonló nevű, rendkívüli építményt. Kicsit később szaunázás, uszoda! Ünnepi vacsora: sült hal, gesztenye, méz.

14. nap Az autópálya a hegyek között, szakadékok felett kanyarog, lent a völgyben hangosan zúg a Mzitta folyó. Ha ezeket magunk mögött hagyjuk, megérkezünk a Fekete-tenger partján fekvő Adler üdülővároshoz. Szövögetjük következő utazásaink terveit, címeket és telefonszámokat cserélünk, egyszóval búcsúzunk. Transzfer az Adleri repülőtérre. Elutazás Moszkvába, este indulás Budapestre.

Kaukázus utazás: a hegyeken keresztül a tengerhez

A fogadó fél szolgáltatja:

 • sátrakat
 • köteleket
 • kommunikációs eszközöket
 • gázballonokat
 • melegítő párnákat
 • elsősegély felszerelést
 • étkezéshez szükséges tálcákat stb.

A személyes felszerelésről, öltözetről természetesen az utasoknak maguknak kell gondoskodniuk, mint:

 • meleg, vízálló nadrág és dzseki (esőkabát akár)
 • sportfelszerelés
 • hegymászó nadrág
 • sportcipő
 • bakancs
 • kesztyű, sísapka, baseballsapka
 • hátizsák (kb. 80-100 literes)
 • hálózsák
 • napszemüveg
 • napozókrém
 • elemlámpa hozzá tartozó pótelemmel.
 • Gyertya, bögre, kanál, villa, kés, tányér
 • Termosz vagy üveg víz részére
 • Személyes gyógyszerek

Amit esetlegesen nem tud megszerezni, a meghívó félnél kölcsönözheti, vagy megvásárolhatja előzetes egyeztetés alapján. Gyerekek 10-től 18 éves korig szülői kísérettel vehetnek részt az úton.

Kaukázus

Időpont választás

Nyár elején még havasak a hágók 2500m felett, a nyár végére a hó elolvad. A virágok és  növények is változnak az évszakkal. A tavak nyár végére melegszenek föl annyira, hogy fürödni lehessen bennük. A természet minden évszakban változatos.

Ruházat

Réteges öltözködés 0 és 20 fok közötti hőmérsékletre készülve. A bakancs esetében nem árt az impregnálás, mivel hóban és patakban ázhat. Meleg hálózsák 0 és 5 fok közötti hőmérsékletre. Napszemüveg, napvédő, sapka, és túrabot sem árt.

Hátizsák

Elég nagy hátizsák kell, mivel az otthonról hozott holmik mellett a túra felszerelést, sátor, főzőeszközök, élelmiszerek, felváltva, de végig cipelni kell.

Étkezés

A szervező egyszerű, de bőséges élemiszeradagot biztosít, amit a csapattársak közösen készítenek el. Reggel, este tábortűz és közös főzés.

Fizikai megterhelés

Egészséges ember számára teljesíthető életkortól függetlenül. Túrázási tapasztalat szükséges. A nehézséget a felszerelés cipelése illetve a sorozat terhelés okozza. Vasárnap pihenőnap és tisztálkodási lehetőség.

Vásárlás

Az út első napján Arhizban, aztán vasárnap Damhurcban és a végén Krasznaja Poljánán lehetséges. Lényegében az élelmiszeren kívül, ami szükséges, azt mind előre be kell pakolni.

Egyebek

Fontos a jókedv, a természet szeretete és a fényképezőgép. Akkor biztos kellemes és tökéletes kikapcsolódás lesz az utazás. Nem árt az úti ismertetőt végigolvasni, mert ott mindent leírtak, ami kell az útra. De mindenkinek saját tapasztalata alapján kell kiválogatnia azt, amit felesleges magával vinnie. Én talán ezeket hangsúlyoznám ki.

Üdvözlettel: Tamás

Kaukázus utazás: a hegyeken keresztül a tengerhez

A vidéken 50 különböző nemzetiség él egymás mellet békességben, a közbiztonság kitűnő. Találkozhatunk oszétokkal is, akiknek XIII. sz.-i leszármazottai a jászok. A hegyi falvakban a vendégszeretet és a tradíciók őrzése nem üres frázis. Az időjárás általában nagyon kellemes kirándulóidő.

Sztavropol

Görög fordításban „a kereszt városa”. A legenda szerint a nagy erőd építésénél hatalmas kőkeresztet találták, erről kapta a város a nevét. Kiemelkedő személyiségek kapcsolódnak a város történelméhez, például Szuvorov tábornok, Puskin, Lermontov. Róluk sokat fogunk hallani a kirándulások során.

Arhiz

A városka neve széplányt jelent. A Nyugat-Kaukázusban lévő természeti értékek közül az egyik legismertebb. Az érintetlen természet szépsége még a korlátlan képzeletet is felülmúlja. A településről út vezet a hegyekbe, amely gyönyörű fekvésű tavak láncolatát érinti. Ezek a Szófiai-tavak, Damhurc és Kardivacs. Arhiz környéke gigantikus csésze, amit megtölt a kristálytiszta hegyi levegő és a simogató napsütés. Lenyűgöző az évszázados erdőkkel borított hegyek karéja, amely körülöleli a hóborította tájat.

Vöröstisztás (Krasznaja Paljana)

Ahol méhészek, erdészek és a vadászok laktak, ma már dinamikusan fejlődő, kedvelt üdülőhely, a 2014-es téli olimpia színhelye, Putyin elnök kedvenc üdülőhelye. II. Miklós cár is szeretett itt tartózkodni, építtetett is magának egy piramis alakú rönkfa vadászházat, amelyben nem használtak vasszöget. A városka csupán 50 kilométerre van Szocsitól. A havas hegycsúcsok, gleccserek, a folyók és a tavak a Fekete tengerig vezetik a tekintetet.


Utazás Szentpétervárra Utazás Moszkvába Utazás Üzbegisztánba Utazás Azerbajdzsánba Utazás Grúziába Utazás Mongoliába Utazás Örményországba Utazás Iránba Utazás Peruba Utazás Vietnámba Utazás Kambodzsába Utazás Sri Lankára Utazás Argentínába Utazás Madagaszkárba

Oroszország utazás, utazás Oroszország, Orosz utazások, Orosz utazási iroda, Orosz vízum, Orosz vízum ára, utazás Szentpétervár, Szentpétervár utazás, Szentpétervár szállás, utazás Moszkva, Moszkva utazás, Moszkva szállás, Moszkva vízum, utazás Üzbegisztán, Üzbegisztán utazás, Üzbegisztán, Grúzia, Grúzia utazás, Azerbajdzsán, Azerbajdzsán utazás, Mongólia utazás, Irán utazás, Alaszka utazás, Peru utazás, Vietnám utazás, Kambodzsa utazás, Sri Lanka utazás, Madagaszkár utazás.
1000 Út Utazási Iroda: Utazások világszerte