2017-es katalógus letöltés

A katalógus letölthető itt.

Csoportos utazás
Szállás ajánlatunk


Туристическая
компания
«1000 Дорог»

Ведущий туроператор по Венгрии

Kína

Kína

KÍNA

id 122

Kína

 

A mai Peking óriási változáson ment keresztül az elmúlt években. Egy dinamikus várossá nőtte ki magát ahol találkozik az ősi kultúra a legmodernebb látnivalókkal. Az idelátogató már nem csak a szokásos kultúrális és történelmi nevezetességeket nézheti meg, Peking igazi cosmopolis lett többek között óriási luxusbevásárlóközpontokkal, nyüzsgő utcákkal, üzetemberekkel és a legújjabb mobiltelefonokat nyomkodó trendi fiatalokkal.

Bár Kína egyik legdrágább városa mégis a nyugati országokhoz képest kedvezőbb árakon tudunk bejutni a főbb látnivalóba, és ugyan ez igaz a közlekedésre valamint az ételekre és italokra is (persze mint mindenhol, itt is akadnak olyan helyk amik kifejezetten turistákra speciálódtak és jóval drágbbak)

 

Általános

A Kínai Népköztársaság fővárosa, négy tartományi jogú városának egyike. Pekinget északról, nyugatról, délről és kis részben keletről Hopej tartomány határolja, míg délkeletről Tiencsin tartománnyal szomszédos.

Peking - népességét tekintve - Sanghaj után a második legnagyobb kínai város. Az ország egyik fő közlekedési csomópontja, minden irányban tucatnyi vasútvonal, közút és autópálya indul ki innen. Itt található a legtöbb nemzetközi légitársaság kínai központja is. Peking elismerten Kína politikai, oktatási és kulturális központja, míg Sanghaj és Hongkong inkább gazdasági téren domináns városok. Peking Kína négy ősi fővárosának egyike.

A Beijing (北京) szó szerinti fordításban azt jelenti „északi főváros”, ezzel illeszkedik abba a kelet-ázsiai hagyományba, hogy a fővárosokat ilyen módon nevezzék el.


Időjárás

Nyáron, kivált július és augusztus havában magas a hőmérséklet és a páratartalom, és gyakori az eső. Április, május, szeptember és október a legjobb hónap az utazásra, kellemes az időjárás és kevés a csapadék. A tél nagyon hideg, de a hó nem akadály.Peking éghajlati jellemzői

Hónap

Jan.

Feb.

Már.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Szep.

Okt.

Nov.

Dec.


Átlagos max. hőmérséklet (°C)

1,8

5,0

11,6

20,3

26,0

30,2

30,9

29,7

25,8

19,1

10,1

3,7


Átlagos min. hőmérséklet (°C)

−8,4

−5,6

0,4

7,9

13,6

18,8

22,0

20,8

14,8

7,9

0,0

−5,8


Átl. csapadékmennyiség (mm)

3

5

8

21

34

78

185

160

46

22

7

3
Közlekedés

A szűkebb értelemben vett, nyolc belső kerületre tagozódó Peking utcaszerkezete négyzetrácsos. A várost 4 körgyűrű (az ún. Kettes, Hármas, Négyes és Ötös körgyűrűk) szeli át és az ún. Hatos körgyűrű kerüli el. A városban a közlekedés – a nagy távolságokat leszámítva – egyszerű, jól átlátható.

Peking felszíni tömegközlekedése folyamatosan fejlődik, metróhálózata korszerű, egymáshoz csatlakozó. A külföldiek tájékozódását segítendő a metrómegállók nevei latin betűvel is ki vannak írva. A főbb nevezetességekhez és csomópontokhoz tömegközlekedési eszközökkel könnyen el lehet jutni, a reggeli és délutáni csúcsforgalom idején azonban jelentősen megnövekedett menetidővel kell számolni.

Taxi a városban mindenhol elérhető, az alapdíj 10 yuan (kb. 1,3 Euró). Nem számítanak külön díjat a bőröndeknek, ám éjjel az árak valamivel magasabbak. Viszonylag alacsony a becsapások száma. Jó tanács: érdemes előre megállapodni a viteldíjban a taxissal.

Peking nemzetközi reptere (BCIA - Beijing Capital International Airport 北京首都国际机场) a központtól kb. 25 km-re, észak-keleti irányban, az Ötös és Hatos körgyűrűk között található. A repüléternek 3 terminálja van, az egymás mellett lévő, tehát gyalogszerrel bejárható, ún. T1-es és T2-es terminálok, illetve a tőlük távolabb fekvő T3-as terminál. A nemzetközi repülőjáratok a T2-es és a T3-as terminálokat használják, a Budapestet Pekinggel összekötő, a kínai Hainan Airlines által üzemeltetett közvetlen légijáratok a T2-es terminálra érkeznek, illetve onnan indulnak. A T1/T2-es és a T3-as terminálokat ingyenesen igénybe vehető buszjáratok kötik össze. Az egyes terminálok és a város egyik fő közlekedési csomópontja, a Dongzhimen buszpályaudvar között közlekedő gyorsvasút menetideje kb. 20 perc. A reptérről bővebben, beleértve mind a belföldi, mind a külföldi érkező és induló járatokról szóló információkat is, a BCIA naprakész, folyamatosan frissített honlapján, ahttp://en.bcia.com.cn/ címen tájékozódhatnak.


Ékezés

Pekingben szinte minden konyha megtalálható. Az Európában is jól ismert nemzetközi gyorséttermi láncokon kívül sok „nyugati” étterem van, ahol a standard európai ételeket szolgálják fel, a helyi éttermek árfekvéséhez viszonyítva 15-20%-kal drágábban. Kínai étteremből városszerte rengeteg van, árfekvésük – a kiemelten turista célpontok környékét leszámítva, illetve az európai árakkal összehasonlítva – kedvezőnek mondható.

Pekingben a csapvíz ugyan iható, érzékenyebb gyomrú utazóknak azonban inkább a palackos víz, üdítő, dobozos tea, gyümölcslé stb. fogyasztása ajánlott, amely italok mindenhol kaphatóak. Utcán lehetőleg csak előttünk elkészített, jól átsütött ételt fogyasszunk (különösen a nyári időszakban). A megérkezést követő néhány napban fellépő esetleges kisebb gyomorpanaszok az eltérő fűszerezésből eredhetnek, ennek ellenére hasfogó és hashajtó gyógyszereket érdemes magunkkal hozni az utazásra.


Vásárlás

A jelentősebb kisáruház-láncokban (pl: Jingkelong, 7eleven, April Gourmet, Jenny Lou’s stb.) az európai igényeknek megfelelő tejtermékek és pékáruk széles, felvágottak és sajtfélék kielégítő választékban kaphatóak. A hipermarketek (Tesco, Carrefour, Auchan stb.) áruválasztéka szintén megfelel az európai színvonalnak.

Ruházati és elektronikai cikkek szempontjából népszerűek a különféle szabadtéri, vagy csarnok-jellegű piacok (pl: Yashou ruhapiac 雅秀服装市场, Selyempiac 秀水市场, Gyöngypiac 虹桥市场, Panjiayuan 潘家园旧货市场 stb.). Az itt kapható termékek közepes minőségűek, általában a híres nagyobb márkák hamisítványai, másolatai. Alkudni kötelező, az árakat „ránézésre” állapítják meg az eladók (esetenként a reális ár akár 5-szörösét is elkérve a külföldi turistától). Eredeti termékeket, legyen szó ruházati vagy elektronikai cikkekről, szinte kizárólag márkaboltban – és ennek megfelelő áron – lehet venni.


Pénzváltás

A reptéren, bankokban, szállodákban és a nagyobb bevásárlóközpontokban eurót, dollárt stb. lehet váltani, az váltási arány mindenhol a központi jegybank aktuális középárfolyamához van igazítva (amely akár óránként is változhat), különbségek alig érzékelhetőek az egyes pénzváltók között. A „feketeárfolyam” csupán minimálisan különbözik a hivatalostól, így annak igénybevétele se nem ajánlott, se nem kifizetődő. Tekintettel arra, hogy a városban kizárólag a helyi fizetőeszközt, a yuan-t fogadják el, már a reptéren érdemes váltani. Külföldiek részére történő banki váltás – főszabályként – útlevél bemutatása ellenében történik.


Telefonálás

A roaming-szolgáltatás minden magyar szolgáltató esetében megbízhatóan működik, a gyakorlati tapasztalatok szerint azonban a rövid szöveges üzenetek (SMS) küldése és fogadása rendszeresen akadozik. Magyarországra (és általában külföldre) a trafikokban, újságosoknál kapható IP telefonkártyával a legkifizetődőbb telefonálni.


Nyelvtudás

Az idegen nyelvek ismerete országszerte gyenge, angolul még a fiatalabb generáció tagjai sem nagyon tudnak. Amennyiben mindenképpen angolul kell megértetni magunkat, egyszerű, könnyen érthető formában fogalmazzunk. A taxisok (egy-két ritka kivételtől eltekintve) szintén nem beszélnek angolul, ezért mindenképpen javasolt, hogy az utazó mindig tartsa magánál szállása kínai írásjegyekkel leírt nevét és címét. A legtöbb szállodában névjegykártya méretű, a nevet és pontos címet tartalmazó kártya igényelhető a recepción.


Közbiztonság

Peking közbiztonsági helyzete – még európai viszonylatban is – kiemelkedően jó. Peking külföldiek által kedvelt frekventált kerületeiben, illetve a városközponttól távolabb fekvő műemlékek, turistaattrakciók környékén éjjel-nappal folyamatos és jelentős a közterületi rendőri, illetve helyenként katonai (karhatalmi) jelenlét. A Pekingbe látogatóknak erőszakos, testi épség ellen irányuló bűncselekménytől nem kell tartaniuk, gyakoriak azonban a külföldiek sérelmére elkövetett kisebb súlyú vagyon elleni bűncselekmények, ezek közül is kiemelten a zsebtolvajlás klasszikus esetei, amely szempontból a bűnügyileg leginkább fertőzött körzeteknek a műemlékek környéke, a piacok és bevásárlóközpontok tekinthetőek.

Országszerte jelentős kockázati tényezőként értékelhető a rendkívül alacsony közlekedési morál. Számos gépjárművezető a közúti közlekedés legelemibb szabályait sem tartja be, így a balesetek elkerülése érdekében (különösen a gyalogos és kerékpáros közlekedés során) fokozott óvatossággal célszerű eljárni.

Peking a földrengések szempontjából közepesen veszélyeztetett övezetben fekszik, halálos áldozattal járó földmozgás már évtizedek óta nem következett be a fővárosban. Kína más részein (így különösen a déli és dél-nyugati országrészben) azonban minden évben több, emberáldozatokkal és súlyos károkkal járó földrengés, illetve árvíz is bekövetkezik.


http://www.1000ut.hu/keres/14/kina/0/0/000000/000000/1

/orszagleiras/kina


Utazás Szentpétervárra Utazás Moszkvába Utazás Üzbegisztánba Utazás Azerbajdzsánba Utazás Grúziába Utazás Mongoliába Utazás Örményországba Utazás Iránba Utazás Peruba Utazás Vietnámba Utazás Kambodzsába Utazás Sri Lankára Utazás Argentínába Utazás Madagaszkárba

Oroszország utazás, utazás Oroszország, Orosz utazások, Orosz utazási iroda, Orosz vízum, Orosz vízum ára, utazás Szentpétervár, Szentpétervár utazás, Szentpétervár szállás, utazás Moszkva, Moszkva utazás, Moszkva szállás, Moszkva vízum, utazás Üzbegisztán, Üzbegisztán utazás, Üzbegisztán, Grúzia, Grúzia utazás, Azerbajdzsán, Azerbajdzsán utazás, Mongólia utazás, Irán utazás, Alaszka utazás, Peru utazás, Vietnám utazás, Kambodzsa utazás, Sri Lanka utazás, Madagaszkár utazás.
1000 Út Utazási Iroda: Utazások világszerte