2017-es katalógus letöltés

A katalógus letölthető itt.

Csoportos utazás
Szállás ajánlatunk


Туристическая
компания
«1000 Дорог»

Ведущий туроператор по Венгрии

Moszkva tájékoztató információ

Oroszország fővárosa Moszkva. Általános tájékoztató Moszkváról. Oroszország fővárosa Moszkva. Moszkva ezerszínű, hatalmas és megfoghatatlan világváros, története, egy kereszteződéssel kezdődött, ahol árut kezdtek cserélni az emberek.Ennek helyén pedig egy 12 millió fős metropolisz épült fel.

Moszkva Társas utak * Moszkva szállodákMoszkva repülőjegyMoszkva vonatjegy

Oroszország fővárosa Moszkva. Általános tájékoztató Moszkváról

Moszkva ezerszínű, hatalmas és megfoghatatlan világváros, története, mint az összes városé egy kereszteződéssel kezdődött, ahol árut kezdtek cserélni az emberek. Itt haladt keresztül két fontos kereskedelmi útvonal, azóta eltelt pár évszázad, időközben a kereszteződés eltűnt, helyén pedig egy 12 millió fős metropolisz épült fel. Moszkva a Volga-Don csatornán keresztül öt tenger felöl érhető el.

Oroszország Moszkva utazás

Területét tekintve Oroszország a világ legnagyobb országa - a Föld területének 10 százalékát foglalja el.

 

Éghajlata méreteihez illő: míg nyár derekán szinte valamennyi orosz vidáman közlekedik ingujjban, addig tél közepén akadálytalanul lehet végigkorcsolyázni a folyókon az északi Jeges-tengertõl a Kaszpi-tengerig, vagy el lehet szánkázni Szentpétervárról Vlagyivosztokba... Nincs még egy ilyen méretű földsáv, amelynek ennyire széles ecsetvonásokkal festette meg az arculatát a természet.

Oroszország területének nagy része sík vidék, melyet az Ural hegység 2000 méter magas vonulata oszt két részre. Az Uráltól keletre esik Szibéria szélsőséges tundra éghajlatával. Az Uráltól Nyugatra, az európai részeken az éghajlat viszonylag kellemes, bár novembertől áprilisig csípős hideg uralkodik.

Moszkva:

Moszkva területe:          1081 km2 a város határvonalát jelző körgyűrű 109 km hosszú.
Moszkva lakossága:       2003-ban 8 millió, az aglomerációban 12 millió.
Moszkva folyója:            Moszkva folyó, ezenkívül nagy Moszkva területén még 9 kis folyó található.
Moszkva előhívószáma: +7 (495)
Moszkva időeltolódás:    GMT + 3 óra,

 

Moszkva: A Kreml és a Vörös tér

Vörös tér (oroszul: Красная площадь) Moszkva és Oroszország leghíresebb tere, az orosz történelem sok fontos eseményének színhelye. Kulturális és történelmi értékeik miatt 1990-ben a Kreml épületegyüttese és a Vörös tér az első oroszországi helyszínek között került fel az UNESCO Világörökség listájára. A teret nyugatról a Kreml fala, keletről a GUM hosszan elnyúló épülete határolja; északon a Történeti Múzeum, délen a Vaszilij Blazsenij-székesegyházzárja le. Legfőbb látnivalók a Vörös-téren: Vaszilij-Blazsenij székesegyház, GUM áruház, Kazányi-katedrális, Állami Történeti Múzeum, Kuzma Minyin és Dmitrij Pozsarszkij bronz szobra, Lenin mauzóleum.
Moszkva Vörös tér

Moszkva: Kreml belső területe

A Kreml (oroszul: Кремль) a modern szóhasználatban Moszkva közepének fallal körülvett történelmi épületegyüttesét,  Oroszország kulturális és hatalmi központját, uralkodóinak és döntéshozóinak székhelyét jelenti. Belső területén a középkori időkből származó kisebb székesegyházak, templomok, paloták állnak. Napjainkban a Kreml több kormányzati szervnek ad otthont, itt van a moszkvai pátriárka lakosztálya, az Orosz Föderáció elnökének rezidenciája (a Szenátus épületében) és több múzeum.

Moszkva Uszpenszkij szobor

Moszkva: Fegyvertár és kincstár

Oroszul: Оружейная палата - музей-сокровищница

Moszkva: Fegyvertár

Konsztantyin Ton tervei alapján készült el az Oruzsejnaja-palota (Fegyver-palota) neo-reneszánsz stílusú épülete 1844-1851-ben, amely úgyszintén a Kreml területéhez tartozik. Múzeumában nemcsak régi fegyvereket, hanem arany- és ezüst edényeket, ékszereket őriznek, bemutatják a cári családok használati eszközeit, hintóit. Itt kapott helyet 1967-ben a világhírű Gyémántgyűjtemény is.

Moszkva: Kincstár

Moszkvában, a régebben fegyvertárként működő épületben ma kincstár található, amelyben a cári udvar tárgyi történelme látható, orosz mesterek által készített ezüst és arany ékszerek, illetve a külföldi delegációk ajándékai. Megtekinthetők a cári koronázási kellékek és ruházat, díszes étkészletek, a híres Faberge tojások és régi fegyverek.
Nyitva tartás: minden nap, csütörtökönként zárva, belépés 10.00-kor, 12.00-kor, 14.30-kor és 16.30-kor
További információ: http://www.kreml.ru/en/museums/armoury


Moszkva fegyvertár

Moszkva: Lenin mauzóleum

A Lenin-mauzóleum (oroszul: Мавзоле́й Ле́нина, Mavzolej Lenyina) Vlagyimir Iljics Lenin nyughelye, mely Moszkvában található, a Vörös téren. Lenin bebalzsamozott holttestét 1924 óta lehet megtekinteni a mauzóleumban, melyet Alekszej Szusev tervezett, először fából, később gránitból.


Moszkva Lenin mauzóleum

Moszkva: Arbat

Az Arbat utca vagy Régi Arbat (oroszul: Старый Арбат) Moszkva leghíresebb utcája, mely az Arbatszkaja tértől a Szmolenszkaja térig húzódik, mintegy 1,25 kilométer hosszan. Az 1960-as években vele párhuzamosan megépült az „Új Arbat", a közúti forgalom az Új Arbatra terelődött, ezért az 1980-as években a Régi Arbatot fokozatosan átalakították sétálóutcává, és hamarosan igazi turista látványosság lett.


Moszkva Arbát std

 

Szergiev-Poszad

Moszkvától 71 km-re északkeletre, a Moszkvai terület egyik járási központja. A főváros környéki történelmi városok egyike, az ún. Aranygyűrű turisztikai útvonal része. Leghíresebb létesítménye az 1300-as években alapított Szentháromság–Szergij-kolostor (Троице-Сергиева лавра, Trojice-Szergijeva Lavra), az Orosz Ortodox Egyház egyik központja és hívőinek zarándokhelye.

Moszkva Szeriev Poszad

Moszkva: Tretyakov képtár

Az orosz képzőművészet alkotásait gyűjtő és bemutató múzeum, amely a 19. században élt Tretyjakov-fivérek magángyűjteményéből a 20. század végére az orosz festészetet, szobrászatot, rajz- és részben iparművészetet is bemutató egyik legnagyobb kulturális létesítmény lett. Műtárgyainak számát 2006-ban 130 000-re becsülték. Állandó kiállításán többek között világhírű középkori ikonfestők, 19. századi realisták, 20. századi modern irányzatok jeles képviselőinek remekei láthatók.

Metróállomás: Tretyakovszkaja
Internet:         www.tretyakov.ru

Nyitvatartás:    Kedd-vasárnap 10-20 óráig.

 

Moszkva Tretyakovka

Moszkva: Puskin Szépművészeti Múzeum

Az európai képzőművészeti múzeumok közül a legnagyobb tárlattal rendelkezik. A több mint 40 éve működő múzeumban vannak kiállítási, konferencia és koncert termek, könyvtár, olvasóterem.

Moszkva számára ugyan annyit jelent, mint Szentpétervárnak az Ermitázs.

Puskin Múzeum a város szépművészeti múzeuma, melyet mások mellett Marina Cvetajeva apja alapított. A múzeum alondoni British Museum-hoz hasonlóan a világ több civilizációját is bemutatja, de találhatóak itt festmények is, többek között Claude MonetPaul Cézannevagy Pablo Picasso munkáiból.
Címe:            Volkhonka ulica 12 
Metróállomás: Kropotkinskaja. 
Nyitvatartás:   kedd-vasárnap 10-18-ig

Moszkva Puskin múzeum

Moszkva: Történeti Múzeum

Az 1872-ben alapított Történelmi MúzeumVörös tér bejáratánál található, és az orosz történelmet dolgozza fel a prehisztorikus időktől napjainkig; a Romanov-dinasztia tagjai is értékes műtárgyakkal gazdagították a múzeum kiállítási darabjait. Több mint 4,5 millió leletet és 12 millió oldalnyi dokumentációt őriznek itt.
Metróállomás:  Plosagy Revolucii 
Nyitvatartás:    H,Sze,Cs,P,Szo, Vas 11–19 óráig.
Szünnap kedd.

Moszkva Történeti múzeum

Moszkva: Novogyevicsi kolostor

Novogyevicsi kolostor Moszkva délnyugati részén, a Moszkva folyó kanyarulatában fekszik. A 16.-17. századi orosz építőművészet kiemelkedő, jó állapotban fennmaradt remeke, a Kremlután az orosz főváros egyik leghíresebb műemléke. Az épületegyüttest 2004-ben felvették az UNESCO Világörökség listájára. A kolostort III. Vaszilij moszkvai nagyfejedelem alapította 1524-ben, Szmolenszk város 10 évvel korábbi visszafoglalásának emlékére.

Moszkva Novogyevics kolostor

 

Moszkva: Megváltó Krisztus székesegyház

A Megváltó Krisztus-székesegyház (oroszul: Кафедральный Соборный храм Христа Спасителя [во имя Рождества Христова]) a világ legmagasabb ortodox, amely a Moszkva folyó mellett található, pár utcányira a Kremltől.

A Katedrálist éveken keresztül építették, és 1860-ig nem is emelkedett ki az állványzat mögül. Az épület belsejének díszítésén Oroszország legjobb festői, (Ivan KramszkojVaszilij SzurikovVaszilij Verescsagin) még 20 éven át dolgoztak. A székesegyházat Sztálin ideje alatt lerombolták, később, az 1990-es években újjáépítették.


Moszkva megváltó temploma

Moszkvai metró

A moszkvai metrót 1935-ben alapították, a világ második legsűrűbben használt földalatti vasúthálózata – egy átlagos hétköznapon 9 millió utas használja. A rendszer teljes hosszúsága 292,2 km, 12 vonalán 177 állomás található. A Moszkvai metró híres a szocialista realizmus művészetének darabjai által díszített állomásairól. Építésekor fontos szempont volt, a szocializmus felsőbbrendűségének demonstrálása, illetve, hogy egy esetleges háború esetén óvóhelyként lehessen használni. Ez utóbbira a második világháborúban sor is került.

Moszkvai metró

Moszkvai Állami Egyetem (MGU)

Moszkva legnagyobb egyeteme, melyet 1755-ben alapítottak. Az egyetem több mint 600 épülettel rendelkezik, a főépület a Veréb-hegyen található. 47 000 hallgatóval és 4000 oktatóval rendelkezik, 29 karán több mint 350 tanszékkel. Az egyetem egy rendkívül komplex együttes, több mint 600 épület, nyolc diákszállás, 15 kutatóintézet, 22 kutatólaboratórium tartozik hozzá, 300 kilométernyi vezetékhálózat, egyetemi kórház és könyvtár - utóbbi az ország legnagyobbja, a maga kilencmillió tételes állományával. Az egyetem négy múzeumot tart fenn, egy Tudományos Parkot, botanikus kertet, nyomdát és könyvesboltot üzemeltet.

Moszkva MGU

Moszkva: Űrhajósok emlékmúzeuma

Űrhajózás történetével, űrtechnikával és űrhajósok tevékenységével foglalkozó múzeum az Űrhajósok Sétányán a VDNH metróállomás mellett van Moszkvában. A múzeumot 1981-ben nyitották meg Gagarin 20 éves űrrepülésének emlékére. 2006-2009 között a múzeumot ideiglenesen bezárták, átalakították, mára újból működik. A kiállítások fő témái között szerepel az űr, -rakétatechnikai vívmányai, űrhajósok és híres tervezők személyes dolgai, különböző arhív dokumentumok és tárgyak.


Moszkva Űrhajósok múzeuma

Bolsoj Tyeatr (Moszkvai Nagyszínház)

Oroszország vezető zenés színháza Moszkvában, a Tyeatralnaja (Színház-) téren. Nyolcoszlopos klasszicista főhomlokzatával a főváros városképének egyik meghatározó épülete, az orosz opera- és balettművészet nagy hagyományú intézménye. Pjotr Vasziljevics Uruszov herceg II. Katalin cárnőtől 1776-ban előjogot szerzett színházi előadások tartására Moszkvában. Hivatalosan ezt az évet tekintik a színház alapítási évének. A 20. század elején vált a Bolsoj nemcsak országos jelentőségű, hanem világhírű kulturális intézménnyé vált. Moszkva első nyílvános színháza. 2000 néző befogadására alkalmas. Balettegyüttese a Bolsoj Balett.

Moszkva Bolsoj Tyeárt (Moszkvai Nagyszínház)

Haditechnikát kedvelők számára Moszkván kívül ajánljuk:

Kubinka település

Aki érdeklődik a haditechnika iránt, azok számára igazi kuriózum! Itt található ugyanis a világ legnagyobb tankgyűjteményével rendelkező Hadtörténeti Múzeum, ahol magyar tankok is láthatók. A település Moszkvától 63 km-re található. Erre a programra való jelentkezéshez előzetes adatfelvétel szükséges az irodánkban, kb. 1 hét időtartam kivárási időt kell számítani, amíg visszaigazolják a Kubinkára való belépési jogosultságot!!!

Koroljov

A város Moszkvától 23 km-re található történelmi település, amelyen keresztül a XII. században egy kereskedelmi útvonal vezetett át. Ma itt megtekinthető a Rakéta és Űrtechnikai Múzeum RKK "Energia" néven, ahol betekintést nyerhetünk a rakéta és űrtechnikai történetébe, fejlődésébe. Megcsodálhatjuk a világhírű Szputnyik-2 űrhajót, amellyel Gagarin űrutazást tett 1961-ben.

 

 

Moszkva térkép


Nagyobb térképre váltás

Moszkvai látnivalók:

Oroszország harmincegy, a világörökséghez sorolt múzeumából tizenegy Moszkvában található.

Minden látnivalót lehetetlen is felsorolni, ezért csak a kihagyhatatlanok:

Moszkva: Kreml

A világörökségek listáján szereplő épületegyüttes Moszkva kihagyhatatlan része. A híres templomok közül kiemelhető a Lázár templom, az Uszpenszkij székesegyház, a Blagovescsenszkij székesegyház, az Arhangelszkij székesegyház, a látnivalók közül pedig a Nagy Iván harangtorony, a Tizenkét Apostol temploma, a Pátriárkák palotája és a Kongresszusi Palota

Moszkva: Kincstár

Moszkvában, a régebben fegyvertárként működő épületben ma kincstár található, amelyben a cári udvar tárgyi történelme látható, orosz mesterek által készített ezüst és arany ékszerek, illetve a külföldi delegációk ajándékai. Megtekinthetők a cári koronázási kellékek és ruházat, díszes étkészletek, a híres Faberge tojások és régi fegyverek.

Moszkva: Arbat és esti Moszkva

Autóbusszal bejárjuk az esti Moszkvát, melynek során az esti megvilágításban is megcsodálhatjuk a nevezetességeket, amelyek teljesen más képet festenek, mint nappal. A program keretében lehetőségük lesz gyalogosan is megnézni az Arbatot, Moszkva turisták által leginkább látogatott sétáló utcáját, amely tele van régiség- és ajándékboltokkal, és ahol esténként utcazenészek szórakoztatják a járókelőket. 

Moszkva: Szergiev Poszad

Moszkvától mintegy 60 km-re található kisváros. Legnagyobb értéke az 1340-ben alapított Szt. Szergej kolostor, történelmi és egyházi szempontból Oroszország egyik legfontosabb kolostora. 1408-ban a tatárok feldúlták, de 10 év elteltével már álltak az új, kőből épült falak. Fő látványosságai az Andrej Rjubljov által festett ikonok. A székesegyházban helyezték el Szt. Szergius maradványait, mely évente zarándokok ezreit vonzza. A település az „Aranygyűrű” városainak egyike. A kolostor 1993 óta a világörökség része.

Moszkva: Nemzeti Képtár (Tretyakov)

A XIX. században élt Tretyakov fivérek magángyűjteményéből alakult képtár a legfontosabb orosz művészet kulturális létesítménye, amelyben világhírű ikonok mellett nem kevésbé ismert orosz festők leghíresebb alkotási találhatók meg. 

Moszkva: Metró

A moszkvai metró a világ egyik legkiterjedtebb metróhálózata. A teljes hosszúsága 300 km. Páratlan élményt nyújt a méretével és impozáns látványával. Építésekor hatalmas tágas tereket alakítottak ki a föld alatt, azokat gyakran márvánnyal burkolták, szobrokkal és más díszítőelemekkel ékesítették. A metro Moszkva fő közlekedési eszköze, naponta emberek millióit szállítja.

 

Moszkva: A Megmentő Krisztus Székesegyháza

A Megmentő Krisztus székesegyház az egyik legnagyobb és legismertebb székesegyház Oroszországban, amely a Napóleon ellen aratott győzelem után, hálából épült. I. Sándor cár fogadalma után végül fivére, I. Miklós cár építtette fel, végül 1883-ban, III. Sándor szenteltette fel. A szovjet vezetés parancsára 1931-ben felrobbantották. A 90-es évek végén, 3 év alatt, újjáépítették. Belépés a férfiaknak hosszú nadrágban, a nőknek fejkendőben és fedett vállal.

 

Moszkva: Bolsoj Tyeatr (Moszkvai Nagyszínház)

Oroszország vezető zenés színháza Moszkvában, a Tyeatralnaja (Színház-) téren. Nyolcoszlopos klasszicista főhomlokzatával a főváros városképének egyik meghatározó épülete, az orosz opera- és balettművészet nagy hagyományú intézménye. Pjotr Vasziljevics Uruszov herceg II. Katalin cárnőtől 1776-ban előjogot szerzett színházi előadások tartására Moszkvában. Hivatalosan ezt az évet tekintik a színház alapítási évének. A 20. század elején vált a Bolsoj nemcsak országos jelentőségű, hanem világhírű kulturális intézménnyé vált. Moszkva első nyílvános színháza. 2000 néző befogadására alkalmas. Balettegyüttese a Bolsoj Balett.

Moszkva utazás repülővel

 


Utazás Szentpétervárra Utazás Moszkvába Utazás Üzbegisztánba Utazás Azerbajdzsánba Utazás Grúziába Utazás Mongoliába Utazás Örményországba Utazás Iránba Utazás Peruba Utazás Vietnámba Utazás Kambodzsába Utazás Sri Lankára Utazás Argentínába Utazás Madagaszkárba

Oroszország utazás, utazás Oroszország, Orosz utazások, Orosz utazási iroda, Orosz vízum, Orosz vízum ára, utazás Szentpétervár, Szentpétervár utazás, Szentpétervár szállás, utazás Moszkva, Moszkva utazás, Moszkva szállás, Moszkva vízum, utazás Üzbegisztán, Üzbegisztán utazás, Üzbegisztán, Grúzia, Grúzia utazás, Azerbajdzsán, Azerbajdzsán utazás, Mongólia utazás, Irán utazás, Alaszka utazás, Peru utazás, Vietnám utazás, Kambodzsa utazás, Sri Lanka utazás, Madagaszkár utazás.
1000 Út Utazási Iroda: Utazások világszerte