2017-es katalógus letöltés

A katalógus letölthető itt.

Csoportos utazás
Szállás ajánlatunk


Туристическая
компания
«1000 Дорог»

Ведущий туроператор по Венгрии

Mongólia

Nyelv

Mongol (hivatalos), kazak

Vallás

Buddhizmus, sámánista, keresztény, muzulmán (szunnita)

Lakosság

Mongólia lakossága 2,8 millió körüli. Népsűrűsége 1.8 fő/ km2 – vagyis európai mércével lakatlan. Ulánbátorban „zsúfolódott össze” a népesség 50%-a. A vidéki lakosság átlagéletkora rendkívül fiatal az európai országokéhoz viszonyítva.

Pénz

Mongol tugrik (MNT), 1 EUR kb. 1,740 MNT, 1 Ft = 5.9 MNT

A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. Előnyben részesítik az USD és az EUR beváltását, főként készpénzformában. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért Ulánbátorban javasolt a valutaváltás vagy kérjük idegenvezetőnk segítségét.

Időeltolódás

(GTM 8) Magyarországhoz képest +7

Időjárás

Az éghajlat a száraz, szélsőségesen kontinentális-, a félsivatagi-, és a magashegységi éghajlat keveréke – régiónként. A hőmérsékleti adatok rendkívül nagy havi / napi eltérést mutathatnak. Júliusban délen hőség – míg északon a hajnali órákban fagy is előfordulhat. A hegyekben, 3.000 m felett az év bármely napján eshet jégeső vagy hó. Nyáron +40°C hőséget is tapasztalhatunk, télen nem ritkák a -40°C, vagy akár ennél is alacsonyabb, dermesztő hidegek.

Elektromosság

220 volt/50 Am., standard, kontinentális dugaszolóaljzatokkal. (Érdekesség: egy adott helyen többféle dugalj is létezhet). A jurta bázisokon korlátozott, esti elektromosság. Az utazások során a mobil telefonok, fényképező akkumulátorok feltöltésére a jurta bázisokon általában 20:00 – 24:00 óra között van lehetőség.

Egészségügyi helyzet

Hivatalosan nem szükséges védőoltás, vizet ajánlatos boltban vásárolni és palackos ásványvizet fogyasztani. A csapvizet ne igyuk. Nincs kötelező védőoltás. Az országban nincs semmilyen egzotikus, fertőző betegség.

Öltözködés

Az öltözködésben tavasziasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre és nadrágra is szükség lehet. Napszemüveg, naptej hozatala ajánlott! Terepre alkalmas, természetjáró öltözék. Zárt cipők és túrabakancs. Esőkabát. Napszemüveg, naptej és ajakír (szőlőzsír) ajánlott.

Bankkártyák használata

VISA, MASTER típusú kártyákat elfogadják a főbb bankokban, vendéglátóhelyeken, boltokban és több fővárosi étteremben. Az ország vidéki részein előnyben részesítik a készpénzforgalmat.

Közbiztonság

A közbiztonság a sztyeppén tökéletes, a táborok környékén séták tehetők. Ha hosszabb sétára indulunk, jelezzük az idegenvezetőnél. Mindig tartsuk magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát.

A közbiztonság általános helyzete tükrözi azt a tényt, hogy Mongólia nagyon ritkán lakott, fejlődő ország, egymástól nagy távolságban lévő állami intézményekkel. Ugyanakkor a mongol emberek vendégszeretőek és tisztelik a külföldieket. Az ország jelentős területei külföldiek által nem látogatottak, a városokon kívül célszerű helyi kísérővel tartózkodni. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények nem jellemzőek. A városokban, elsősorban Ulánbátorban a külföldieknek az általános óvatossággal kell viselkedniük.

Árak/Vásárlás

Alapvetően alacsony árakra kell számítani, a magyarországi 40-50 %-a. A külföldi cikkek ára a nemzetközi színvonalnak megfelelő.

Palackos ásványvíz 1 liter: 0,75,-USD, szénsavas üdítő 1 liter: 1,- USD, vodka: 4,-USD-tól, 1 kg kenyér: 0,5,-USD

Étkezés

A hagyományos mongol konyha tej- és húsalapú ételekre épül. Népszerűek a húslevesek, főtt és a sült húsok. A jurta táborok konyhái sokban idomultak az európai ízléshez – de aki az eredeti ízekre vágyik, azt is könnyen megtalálja. A nomád családoknál tett látogatások során kumisz (mongolul: ajrag) kóstoló kérhető.

Szállások

A jurta bázisokra érkezéskor az útlevelet a recepción át kell adni regisztrációs célra, amelyet néhány órán belül visszakapunk.

Csak Ulánbátorban tartózkodunk magánpanzióban. 2 ágyas szobák, tiszta, európai szintű konyhával, zuhanyzóval.

A jurta bázisokon általában meglepően fejlett a vezetékes (meleg) víz szolgáltatás. Így a tisztálkodás minden este megoldott. Alkoholos törlő és frissítő kendők hozatala mégis ajánlott. 6 személyes mongol jurtákban 2-2 fő alszik. A jurtákban (éjszaka) a fűtés nyáron is megoldható – igény szerint személyzet segítségével.

Borravaló

Éttermekben szokás borravalót adni, szívesen elfogadják, mértéke a Magyarországon megszokott 10%. A helyi idegenvezető borravalója 5,5-USD/fő/nap – a sofőré ugyanez az összeg. A borravaló „nem kötelező” – de ajánlott és a helyi személyzet által elvárt.

Mongol lovak

A mongol lovak pici, általában csúnyácska állatok – erejük, kitartásuk azonban meglepő. A mongol lovakkal érdemes óvatosabbnak lenni – mint magyarországi testvéreikkel.
A lovagoló programok nem kötelezőek. A helyszínen kialkudott áron lehet 2-3 órás túrákon részt venni (10-12,-USD/fő áron). A fakultatív lovas programokat mindig kísérik helyi mongolok.

Naadam – Mongólia Nemzeti Ünnepe

A Naadam eredete

A világ legnagyobb nomád fesztiváljának születése (1162 – 1227) Dzsingiz Kán éves hadiszemléihez nyúlik vissza. A Mongol-Világbirodalom kialakulásakor vált szokássá a lovas seregek évi számbavétele, ahol a tümen-ek (tízezer lovas) – magyarul tömény – száma mellett, a harcosok felkészültségét is felmérték. Kína, a „Mennyei Birodalom” 1206-ban ismerte el Dzsingiz nagykáni címét a Hödö Aral szigetén megtartott Kuriltaj után. A Naadam a Mongol-Birodalom elismerésének több mint 800 éves évfordulói ünnepe is.

Valaha a nagykán legidősebb fia, Dzsocsi feladata volt a hadsereg lovasokkal való feltöltése, illetve a hadiszemlék megszervezése. Dzsingiz bizonyára örömét lelte az előtte felvonuló végtelen lovas-oszlopok látványában. Ma sincs ez másképp, hiszen a minden év július 11-13-i időpontjában zajló ünnepély megnyitása a parlament épülete előtt trónoló nagykán szobrának „lábai alatt” történt / történik.

A „3 Férfias Sport”

A több mint 800 év eltelte ellenére is a „3 Férfias Sport” ugyanolyan népszerűségnek örvend, mint az ősidőkben, természetesen a szabályok sokban igazodtak a modern követelményekhez. A Naadam versenyzői 3 sportágban mérik össze felkészültségüket.

1./ A birkózás súlycsoportok nélküli, élet-halál küzdelme, mára egyenes kieséses tornává szelídült, 512 vagy 1024 sportoló részvételével.

2./ Az íjászok mára „leszálltak lóról”. A hagyományos öltözetben felvonuló férfi íjászok 75 m, míg a hölgyek 65 m távolságra nyilaznak.

3./ A 2-3-4-6-7 éves lovak különböző, Európában elképzelhetetlenül hosszú távokat tesznek meg, gyermek lovasaikkal a hátukon. A versenyen a lovakat pontozzák, így ha gyermek lovas nélkül érnek célba…ugyanúgy jutalmat kapnak. (A 7 éves lovak versenytávja 25 km!)

A megnyitónap

1206-ban egy Kuriltáj alkalmából gyűltek össze a Mongol-Birodalom vezetői és törzsei. Dzsocsi több mint 800 évvel ezelőtti feladatait- ma szakavatott és felkészült apparátus látja el. A szervezők éves munkájának egyik célja, hogy az óriási számú hazai érdeklődő mellett, a kíváncsi külföldiek egyre inkább sokasodó tömege is jól szervezetten, és jó kiszolgálás mellett lehessen szemtanúja az eseményeknek. Reggel 9:00 órakor a Parlament előtt már rengeteg kíváncsiskodó várja a Dzsingiz Kán szobra mellett megjelenő, jakfarkas zászlókat hozó katonákat. (A jakfarkas zászlók a Nagykán törzsének, majd 1206 után – birodalmának szimbólumai voltak)

A Szühbatár téren a parádé résztvevői mellett a legnagyobb figyelmet az ünnepelt birkózók kapják. Többen közülük a küzdelmek megkezdése előtt a főtéren fényképezkednek, hiszen hazatérve megmutathatják hozzátartozóiknak, mennyit is fejlődött a főváros. (Mongólia óriási méretéből adódóan érthető, hogy sok mongol életében 1-2 alkalommal jut csak el Ulánbátorba.)

A türelmes mongolok megértéssel és belenyugvóan viselik el a külföldi látogatók fantáziadús fotó ötleteit: Van, aki a birkózókkal szeretne közös képet, van, aki a katonák lovaira ülne…s van, aki kakukktojásként ékelődik a zenekari díszszázadba…

A jakfarkas zászlókkal az élen haladó ünnepi menet 11:00 órára vonul át a Központi Stadionba, ahol ekkorra már egy tűt sem lehet leejteni. A nyitóünnepségre minden jegy elkelt, minden tenyérnyi hely foglalt.

A 9 fehér jakfarkas zászló bevonulásával kezdetét veszi az ünnepély.

A zászlók felállítását és az elnöki beszédet rendkívül színes felvonulás, illetve katonai bemutató követi.

Az események során folyamatosan, illetve a díjak átadásakor is jellemző a legmagasabb szintű állami jelenlét. A napi versenyeket változatos esti rendezvények követik. Mára a napi programok ismertetése többnyelvű programfüzetek és a rendszeresen szolgáltatott TV, Rádió, Internet hírek alapján történik.

Statisztikák

Tseden-Ish Boldsaikhan adatai alapján az ulánbátori Naadam szervezésén 160 főállású alkalmazott dolgozik, egész évben. (A vidéki Naadamok szervezési munkaigénye persze messze meghaladja ezt a mutatót). A külföldi látogatók számát könnyű áttekinteni, hiszen az országba érkezéskor regisztrálás történik, illetve a 25 dolláros, nemzetközi résztvevőknek készült belépők eladása alapján is azonnal láthatók az adatok. Az elmúlt néhány év átlaga 22.000 – 25.000 fő külföldi látogató. A hazai résztvevők száma nehezebben becsülhető meg, hiszen pl. a lovas versenyek helyszínéül szolgáló Khui Doloon Khudag legelői, fél magyar megyényi területet foglalnak el. 300.000 – 400.000 ember igencsak ritkásan tölti meg a célfolyosók körüli lankákat.

Ünnepelt birkózók – ünnepelt lovak

Az egyenes ági kieséses versenyben nincsenek súlycsoportok. „Ez így a legigazságosabb. Miért is fosztanának meg egy 70 kilós, nagyerejű birkózót attól a dicsőségtől, hogy legyűrjön egy 120 kilós ellenfelet?” tartják sokan. Ősidők óta minden birkózót egy zasuul (lelkesítő dalnok) kíséri, aki verses dallal méltatja a győztest. A legendák szerint, volt egyszer egy rendkívüli erejű nő – aki végigverte az összes harcosokat, ezért azóta a 2 részes birkózói mez felső darabja nem takarja a mellkast. Így garantálják, hogy csak férfiak versenyezhessenek. A mellény neve zodog, míg az úszónadrág szerű alsó részé shuudag. A küzdelem a vesztes fél földre kerüléséig tart. A 8. körön is átjutó birkózóknak a Zaan (elefánt) címzés jár. A cím fontosságát semmi sem bizonyítja jobban, minthogy a vele járó díj átadója személyesen Mongólia mindenkori elnöke. A 9. fordulóba kerülő Arslan (oroszlán) titulusú birkózók ünnepelt nemzeti hősök. Nevüket mindenki ismeri, társaságukat mindenki keresi. Igazi „celebek” – azzal a különbséggel, a magyarországi köztudatban használt celebekkel szemben - ,hogy ők valós teljesítményeik alapján kerülnek a médiába.

A Khui Doloon Khudag lankáin zajló gyermek lovasversenyek különleges erőlétet követelnek a gyerekektől és lovaktól egyaránt. Európai szülők számára elképzelhetetlen lenne, hogy ilyen intenzitású versenyekre engedjék csemetéiket. A 20 km feletti távokat hőségben, jégesőben, porban, sárban (ne felejtsük el, hogy Ulánbátor Földünk egyik legszélsőségesebb pontján épült…) is meg kell tenni. Csak a pálya szélén várakozva döbben rá ember, hogy ezeket a gyerkőcöket „még egészen más anyagból gyúrták mint minket”. Talán nem tűnik erőltetettnek az összehasonlítás – honfoglaló őseink bírhattak még ilyen fizikai adottságokkal, hosszú emberöltőkkel ezelőtt.

A lovasverseny azok számára érdekes, akik ismerik az induló lovak- és lovasok történetét. A célvonalnál várakozók közül sokan maguk is lovon érkeznek.

A célvonal környékén jurták, sátrak, lovascsoportok sorakoznak, amíg csak a szem ellát. Igazi nomád tábor ez, persze a globalizáció hatásaival már mindenhol átszőtt nomád tábor. Már megjelentek a multi cégek plakát és promóciós anyagai, a kikötött lovak mellett százszámra parkolnak a japán terepjárók és motoros gépcsodák.

A befutó győztesek közeledtére izgalom fut át a tömegen. A rádiókból hangosan szól az élő közvetítés, a lovasok mellett televíziós közvetítő kocsik robognak.

Évről - évre fejlődnek a rendezési, közvetítési módszerek – mint ahogy a Naadam is változik, növekedik. A 4 napos ünnepet mára már esti rendezvények tucatjai kísérik a múzeumokban, színházakban és kulturális intézményekben is. Mongólia nemzeti ünnepe igazi világraszóló rendezvényeket tartogat. Dzsingiz Kán nem csak az emlékezetekben él.

/keres/14/mongolia/0/0/000000/000000/1

/orszagleiras/mongolia

/cikk/54


Utazás Szentpétervárra Utazás Moszkvába Utazás Üzbegisztánba Utazás Azerbajdzsánba Utazás Grúziába Utazás Mongoliába Utazás Örményországba Utazás Iránba Utazás Peruba Utazás Vietnámba Utazás Kambodzsába Utazás Sri Lankára Utazás Argentínába Utazás Madagaszkárba

Oroszország utazás, utazás Oroszország, Orosz utazások, Orosz utazási iroda, Orosz vízum, Orosz vízum ára, utazás Szentpétervár, Szentpétervár utazás, Szentpétervár szállás, utazás Moszkva, Moszkva utazás, Moszkva szállás, Moszkva vízum, utazás Üzbegisztán, Üzbegisztán utazás, Üzbegisztán, Grúzia, Grúzia utazás, Azerbajdzsán, Azerbajdzsán utazás, Mongólia utazás, Irán utazás, Alaszka utazás, Peru utazás, Vietnám utazás, Kambodzsa utazás, Sri Lanka utazás, Madagaszkár utazás.
1000 Út Utazási Iroda: Utazások világszerte